Movie Time: Η Κλέφτρα των Βιβλίων – The Book Τhief

  • Η κλέφτρα των βιβλίων (The book thief, 2013) του Brian Percival με τους  Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στη Γερμανία των χρόνων 1938 – 1944. Ένα κοριτσάκι υιοθετείται, καθώς έχουν συλλάβει τη μητέρα του. Σιγά σιγά οικοδομείται η σχέση με τους θετούς γονείς της, μ’ ένα αγόρι της γειτονιάς και άλλα παιδιά του σχολείου, τέλος μ’ έναν νεαρό Εβραίο που κρύβει η οικογένεια στο υπόγειο του σπιτιού.

Η Λίζελ γίνεται μάρτυρας της Νύχτας των κρυστάλλων. Δεν καταλαβαίνει τις καταστροφές και τη βία. Συγκλονίζεται όταν αναγκάζεται να παρακολουθήσει τη δημόσια καύση των βιβλίων, όπου την υποχρεώνουν να πετάξει κι αυτή ένα βιβλίο στη φωτιά. Όταν όλοι θα έχουν γυρίσει στα σπίτια τους, η Λίζελ θα σώσει ένα βιβλίο μισοκαμένο. Τα βιβλία είναι ο μαγικός κόσμος τον οποίο έχει αρχίσει ν’ ανακαλύπτει, στα μάτια της μέσω των φλεγόμενων βιβλίων καίγεται το ανθρώπινο πνεύμα, είναι σαν να καίγονται άνθρωποι. Γρήγορα θα καταλάβει ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, όλα όσα χρειάζονται και θέλουν οι άνθρωποι για να ζήσουν εν ειρήνη, είναι απαγορευμένα. Ο θετός πατέρας της διαπιστώνει καθημερινά ότι για να έχει η οικογένεια ψωμί, πρέπει να συμμετέχει στις αγριότητες των Ναζί. Έτσι η Λίζελ χάνει από νωρίς την παιδική αθωότητα. Μαθαίνει μυστικά που η αποκάλυψή τους θα στοίχιζε τη ζωή σ’ ολόκληρη την οικογένεια. Κι ο θάνατος σε συνεχή σκοτεινή συνομιλία με τους ανθρώπους.

Η εξαίρετη φωτογραφία αποδίδει μοναδικά το κλίμα της εποχής· μοναδικής ομορφιάς νυχτερινά πλάνα, εξωτερικά-εσωτερικά, το χιόνι και το γκρίζο της φύσης και της γειτονιάς τονίζουν την ανασφάλεια και τον φόβο στις ψυχές των ανθρώπων. Ο κόσμος της μικρής πόλης στην καθημερινότητά του ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, είναι σαν να βλέπουμε τα γεγονότα από το παράθυρο, το βλέμμα μας περνάει μέσα από εκείνο του κοριτσιού. Θαυμάσιες ερμηνείες από τον Τζέφρυ Ρας και την Έμιλυ Γουώτσον. Την παράσταση κλέβει η Σοφί Νελίς.

Η αγαπημένη μου Μαρία Πάλλα έγραψε αυτήν την τόσο όμορφη κριτική και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Η Μαρία Πάλλα είναι ιστορικός και συγγραφέας. Έχει εκδώσει δύο βιβλία τα οποία είναι οι «Απώλειες» (διηγήματα) και η «Μικρή Μεγάλη Εβδομάδα» (μυθιστόρημα). Επίσης μόλις κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της «Οι Αρχάριες». Παράλληλα στο διαδίκτυο έχουν δημοσιευθεί διάφορα διηγήματα και νουβέλες της.

You May Also Like

Δεν Υπάρχουν Σχόλια