«Είμαι ένα Άκακο Ζώο» Μια ιστορία για ζωόφιλους της Λίλης Παπαδοπέτρου

Η συγγραφέας Λίλη Παπαδοπέτρου μας παρουσιάζει μια μοναδική νουβέλα καλογραμμένη και πολυεπίπεδη. Μια ιδανική ιστορία για μικρούς και για μεγάλους με κρυμμένα αλλά και φανερά μηνύματα για την ελευθερία, την ελπίδα, την οικολογία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη προς τους ανθρώπους αλλά και προς τα ζώα. Σκοπός της συγγραφέως είναι να εκφράσει μερικές ανθρώπινες αλήθειες χρησιμοποιώντας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο την αλληγορία. Αλληγορίες είναι οι μύθοι του Αισώπου καθώς και οι παραβολές του Χριστού. Συχνά οι πρωταγωνιστές των αλληγορικών μύθων είναι ζώα με ανθρώπινες ιδιότητες, που μεταφέρουν πιο ανάλαφρα τα ανθρώπινα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να μας βοηθούν να κατανοήσουμε το βάθος της ύπαρξης μας.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα νησί της Ελλάδας τη δεκαετία του 60 και επικεντρώνεται γύρω απο ένα γαϊδαράκο ο οποίος μας διηγείται την ιστορία του και τις σκέψεις του με διάθεση στοχαστική. Η ζωή του επιφυλάσσει εκπλἡξεις και δυσκολίες μιας και κατοικεί στο στάβλο μιας φτωχικής οικογένειας και αναγκάζεται να δουλεύει για να ζήσει. Πόσο ικανός είναι να ανταπεξέλθει άραγε; Και πόσο τον βοηθάει η συμβουλή της μάνας του να πιστεύει πως είναι άκακος και κάθε τόσο να το επαναλαμβάνει στον εαυτό του; Τα λόγια του γαϊδαράκου στο κείμενο έχουν αμεσότητα και ευαισθησία, ενώ η αφηγηματική ροή είναι τόσο μεστή και γρήγορη που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο.

“Μεσημέρι ήτανε… Οι μύγες ζουζούνιζαν κι εγώ νύσταζα …και νανουριζόμουν απ’ τη ζέστη κι ούτε υποψιαζόμουν το δράμα που με περίμενε. Βγήκε ο Κωστής απ’ το σπίτι. ’Έκανα πως δεν τον είδα. Μπήκε στο αχούρι και σε λίγο όρμηξε έξω φορώντας κάτι παλιοπάπουτσα που έμοιαζαν να τον στενεύουν. Στο χέρι κρατούσε ένα σχοινί με μια θηλιά στην άκρη. Εγώ αδιάφορος πάντα. Πήγε με φούρια στο γουρούνι… Του άνοιξε την πόρτα και το ’βγάλε έξω με το ζόρι… Ο φόβος άρχισε να μου μουδιάζει την πλάτη. Με έλυσε και πήδησε πάνω μου. Πάγωσα. Κάθισε για λίγο στη ράχη μου ακίνητος. Το γουρούνι περπατούσε δισταχτικά στην αυλή…”

Το βιβλίο θα το προμηθευτείτε απο τις εκδόσεις Ανάτυπο και απο την ίδια τη συγγραφέα.
Τα σχέδια του βιβλίου είναι έργα της συγγραφέως.

 

Η Λίλη Παπαδοπέτρου γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, όπου ασχολήθηκε με προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αισθητικής Παιδείας. Έγραψε κείμενα για κουκλοθέατρο και συμμετείχε εθελοντικά σε παραστάσεις κουκλοθέατρου σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με σκοπό την καλλιέργεια της ιδέας της ζωοφιλίας. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων υπό τον γενικό τίτλο ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ και μία νουβέλα με τον τίτλο ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΚΑΚΟ ΖΩΟ. Από το 2012 οργανώνει το Εργαστήρι Ζωγραφικής και Λογοπλεκτικής. 

You May Also Like

Δεν Υπάρχουν Σχόλια