Movie Time – Μικρά Αγγλία

Μικρά Αγγλία, του Παντελή Βούλγαρη (2013)

Μια ταινία με γυναίκες, για γυναίκες. Μακριά από φεμινιστικού τύπου κορώνες και συνθήματα, ο Παντελής Βούλγαρης πήρε το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη και το απέδωσε με εικόνες. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που λαμπρύνει τον ελληνικό κινηματογράφο.

Άνδρος, μεσοπόλεμο διάστημα. Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι. Χρήμα άφθονο, όμως το τίμημα το πληρώνουν οι γυναίκες. Μόνες μεγαλώνουν παιδιά που δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τον πατέρα τους … κι όταν ενηλικιώνονται παίρνουν με τη σειρά τους τον δρόμο της θάλασσας. Περιμένουν ανησυχώντας γιους, αδελφούς, άνδρες, αν και ξέρουν ότι συχνά μοιράζονται τους τελευταίους με διάφορες ανώνυμες στις εσχατιές του κόσμου, γεννιούνται ενίοτε και παιδιά των οποίων την ύπαρξη οι πατέρες μπορεί να μη μάθουν ποτέ· κι αν την μάθουν, κρύβουν ένοχα μυστικά, που οι νόμιμες δεν θα πληροφορηθούν. Κάποιες παύουν να περιμένουν, αυτές θα φοράνε τα μαύρα για την υπόλοιπη ζωή τους. Μοιάζει με σκληρό πεπρωμένο. Ίσως γι’ αυτό οι περισσότερες μέσα στο σπίτι τους είναι τύραννοι, πρώτα απέναντι στον εαυτό τους κι έπειτα απέναντι στα παιδιά τους.

Η Όρσα κι ο Σπύρος αγαπιούνται από μικρά. Αγωνιούν ο ένας για τον άλλον, ονειρεύονται, αλλ’ αγνοούν ποια μοίρα τους περιμένει. Τραγικά θύματα μιας απόφασης της μητέρας του κοριτσιού, θα υπομείνουν το ριζικό τους, μαζί και η αδελφή της Όρσας η Μόσχα, και όχι μόνο, που θα ζήσει τη ζωή της στη θλίψη. Τα λάθη της μητέρας στην προσπάθεια να μην αδικήσει τις κόρες – εν προκειμένω να τις καλοπαντρέψει – καθορίζουν τη ζωή των τριών νέων και γίνονται η αιτία της καταστροφής τους· αλλά και της ίδιας, για το κακό που άθελά της προκάλεσε.

Ταινία με άριστους συντελεστές, άψογη σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική, καλές ερμηνείες. Εξαιρετικά οικονομημένο σενάριο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, όπως ακριβώς το βιβλίο, πριν πολλά πολλά χρόνια. Έξοχοι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Σοφία Κόκκαλη. Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μαζί με ακόμη πέντε βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία κέρδισε επίσης τα βραβεία φωτογραφίας, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, μακιγιάζ και ήχου. Επιπλέον τρία βραβεία απέσπασε συνολικά στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σαγκάη, όπου διαγωνίσθηκε μαζί με άλλες δεκατέσσερις ταινίες για το Χρυσό Κύπελλο της καταξιωμένης διοργάνωσης. Η «Μικρά Αγγλία» βραβεύθηκε με το Golden Goblet καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Πηνελόπη Τσιλίκα.

https://youtu.be/0FD3viIkfFQ
Η αγαπημένη μου Μαρία Πάλλα έγραψε αυτήν την τόσο όμορφη κριτική και ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Η Μαρία Πάλλα είναι ιστορικός και συγγραφέας. Έχει εκδώσει δύο βιβλία τα οποία είναι οι «Απώλειες» (διηγήματα) και η «Μικρή Μεγάλη Εβδομάδα» (μυθιστόρημα). Υπό έκδοση βρίσκεται το μυθιστόρημα «Οι Αρχάριες». Επίσης στο διαδίκτυο έχουν δημοσιευθεί διάφορα  διηγήματα και νουβέλες της.
 

You May Also Like

Δεν Υπάρχουν Σχόλια